THOMAS DREJINGS HELA ÖRTKYCKLING

4 personer

•  1 hel kyckling
•  100 gram smör
•  1 dl grovhackad dragon (spara stjälkarna)
•  1 dl grovhackad persilja (spara stjälkarna)
•  4 st morötter
•  2 st gula lökar
•  4 rotselleri
•  5 st vitlöksklyftor
•  saften av 1 citron
•  mald vitpeppar
•  salt

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ungen på 115 °C. Skala rotfrukter och lök, halvera löken. Blanda smör med örterna, salt och peppar. Stick in klickar av kryddsmöret under skinnet, salta och peppra (in- och utvändigt). Hetta upp en gryta (stor nog för hela fågeln) och bryn kycklingen i resten av smöret. Lägg i rotfrukterna, lökhalvorna, vitlöken och örtstjälkarna. Häll i citronsaften. Sätt på ett lock och stek kycklingen i ugnen i 3 – 4 timmar beroende på fågelns storlek. När temperaturen är 70 °C i de tjockaste delarna av låren är kycklingen klar. Har du ingen termometer kan du kolla köttsaften (den ska vara klar). Ta sedan upp kycklingen och grönsakerna, sila skyn och smaka av. Sätt in kycklingen under ugnsgrillen precis innan servering, så att den får fin färg och smakrikt skinn.

Servera gärna fågeln hel och skär upp vid bordet. Smaklig måltid!

 

Låt inte den långa tillagningstiden avskräcka dig. Kycklingen sköter sig själv. Den låga temperaturen och ångbildningen i grytan gör att kycklingen
 förblir saftig. För att få ett så saftigt resultat som möjligt är det viktigt att inte tillaga den hela kycklingen vid för höga temperaturer. Låg ugnstemperatur gör att både bröstets fina kött och de lite tuffare och fetare låren känns saftiga vid servering. Detta recept ger en god sky, rotfrukter och lök som brässerat samtidigt, allt i en gryta.