Hur kunde vi glömma hur riktig kyckling ska smaka? 

När försvann respekten för hur djur ska behandlas? Vi tröttnade på att smak, moral och kvalitet läggs åt sidan när effektiv produktion och prispress är det enda som styr.

Det behövdes ett alternativ.

Ett alternativ för att ge dig möjligheten att välja en råvara som du kan tillaga med glädje och servera med stolthet.

För att du ska kunna veta att det som läggs på tallriken har levt ett värdigt liv, och att det då det verkligen blir skillnad i smaken.

Men det finns inga enkla steg till god smak. Varje detalj i vår process är väsentlig för att få en produkt av absolut högsta kvalitet.

Därför öppnar vi nu dörrarna.

Vi kommer att låta dig ta del av allt och syna oss i sömmarna.

Då kommer du att upptäcka varför vi är något helt annat än industrikyckling.

För resan mot Sveriges godaste kyckling har inga genvägar.

ingagenvagar_v2
RASEN

Vi ville hitta ett alternativ till industri­kycklingarna som växer upp i snabb takt och bara lever cirka 30 dagar. Så vi påbörjade en resa genom Europa, på jakt efter en ny ras. I Frankrike hittade vi den – Hubbard. En robust ras som lever länge och hinner utveckla de muskler som industrikyckling inte får. Med muskelfibrer som växer långsamt och ger ett välsmakande, mört kött med mycket textur.

FÖRÄLDRADJUREN

Vi driver den ekologiska utvecklingen framåt. Vi stolta över att vi är först och ensamma i Sverige med ekologiska föräldradjur. Det innebär att kycklingarna är helekologiska från ägget. Varje tupp, höna och kyckling får alltså leva ett naturligt och värdigt liv, med utevistelser och gott om ekologiskt och KRAV-certififerat foder. Någonstans i Skåne finns en bondgård där våra tuppar och hönor med franska rötter sprätter i jorden och lägger helt ekologiska ägg. De är Rekotuppar och Rekohönor som lägger ägg som blir Rekokycklingar.

RASEN

Vi ville hitta ett alternativ till industri­kycklingarna som växer upp i snabb takt och bara lever cirka 30 dagar. Så vi påbörjade en resa genom Europa, på jakt efter en ny ras. I Frankrike hittade vi den – Hubbard. En robust ras som lever länge och hinner utveckla de muskler som industrikyckling inte får. Med muskelfibrer som växer långsamt och ger ett välsmakande, mört kött med mycket textur.

FÖRÄLDRADJUREN

Vi driver den ekologiska utvecklingen framåt. Vi stolta över att vi är först och ensamma i Sverige med ekologiska föräldradjur. Det innebär att kycklingarna är helekologiska från ägget. Varje tupp, höna och kyckling får alltså leva ett naturligt och värdigt liv, med utevistelser och gott om ekologiskt och KRAV-certififerat foder. Någonstans i Skåne finns en bondgård där våra tuppar och hönor med franska rötter sprätter i jorden och lägger helt ekologiska ägg. De är Rekotuppar och Rekohönor som lägger ägg som blir Rekokycklingar.

farms_header
ACTIVS GÅRD

Hemma på gården i Tomelilla matar Anna och Holger Olin sina kycklingar med eget ekologiskt foder. Kärlek, kunskap, stora ytor och ett stärkande uteliv gör att kycklingarna växer naturligt i lugn och ro. Att barnen Oskar och Ida gillar att hänga med alla kycklingar är extra kul.

NYMÖLLE OCH PERSTORPS GÅRD

Nymölle och Perstorps gård utanför Genarp i Skåne. Här pickar kycklingarna runt naturligt, utan stress, i stora och fina rastgårdar.

ARASKOGA NYGÅRD

På Araskoga Nygård, mitt i den skånska myllan i närheten av Sjöbo bor Håkan med sin familj. Håkans familj har tagit hand om gården i många år, Håkan är den fjärde generationen Bengtsson att bruka Araskogas jord. Här sprätter Rekokycklingar i marken mellan gula, skånska rapsfält.

STORA TOSTEBO GÅRD

Gården Stora Tostebo, utanför Nykil i Östergötland, har varit KRAV-certifierad sedan 1985. Här växer de ekologiska kycklingarna fritt i naturlig takt på stora ytor. De vårdas med kärlek av Arne & Ros-Mari och nästa generation på gården, Björn & Angelica.

HÄRSEBY GÅRD

På Härseby gård i Östergötland sköter familjen Holstensson om sina kycklingar från att de är en dag gamla. Stor kärlek till djuren och naturliga förhållanden präglar gården och alla som är där. Att gården ligger fantastiskt vackert med utsikt över sjön Boren är inte heller fel.

SLAKTERIET:

Vi är stolta över att använda oss av ett småskaligt och familjeägt slakteri som drivs av bröderna Oskar och Daniel Sernert. De har hanterat och slaktat KRAV-certifierade kycklingar i flera år. Här finns en stor portion yrkesstolthet och en kunskap om hantverket. Kycklingarna hanteras med respekt, av två mänskliga händer genom hela processen. Det är en förutsättning för oss.

products_header

EKOLOGISK HEL KYCKLING

Vår smakrika, hela kyckling passar såväl till vardag och fest. På den hela kycklingen finns det gott om smakrikt kött för hela familjen att kivas om. Lägg kycklingen i saltlag några timmar och helstek den sedan i ugnen eller på grillen!

EKOLOGISKA KYCKLINGVINGAR

Våra ekologiska kycklingvingar är härligt saftiga och smakrika. Pröva att grilla dem med chilisås, honung och vitlök. Servera med en svalkande dressing och ät med händerna!

EKOLOGISKA KYCKLINGBEN

Våra ekologiska kycklingben innehåller mycket smak och saftigt mört kött. Här har du en kycklingklubba du aldrig kommer glömma. Passar såväl på grillen som i en mustig gryta med rosmarin och vitlök.

EKOLOGISK KYCKLINGLEVER

En dold skatt och en smakupplevelse. Grilla tillsammans med salt och peppar eller gör höstgrytan ännu mustigare.

EKOLOGISK KYCKLINGBRÖSTFILÉ

Mört och saftigt kött med det krispiga skinnet kvar. Bröstfilén är en lättlagad detalj som smakar lika i en wok eller stekt med salt och peppar, precis som den är. Stek filén med skinnsidan nedåt så smakar den ännu godare!

EKOLOGISK KYCKLINGLÅRFILÉ

Det lite mörkare köttet från lårfiléerna innehåller mycket smak och en härlig textur. Använd lårfiléerna i en gryta eller stek dem precis som de är. Stek skinnet krispigt för extra god smak.

faq_header
VAD FÅR KYCKLINGARNA FÖR FODER?

Våra kycklingar äter ett KRAV-märkt, ekologiskt foder som är särskilt anpassat efter kycklingarnas näringsbehov.

Det är till största del baserat på spannmål som är en utmärkt näringskälla för kycklingar, hönor och tuppar.

Vårt mål är att en så stor del som möjligt av spannmålet ska produceras på gården där kycklingarna bor. Självklart innehåller fodret även rätt typ av proteiner, mineraler och vitaminer, för att kycklingarna ska må så bra som möjligt.

På våra gröna ängsmarker får kycklingarnna möjlighet att sprätta i jorden och picka i sig gräs, maskar och insekter. När inte naturen kan erbjuda gräs att beta, får kycklingarna fri tillgång till grovfoder som hö, ensilage, rotfrukter.

VAD MENAS MED EKOLOGISKA FÖRÄLDRADJUR?

För att ett befruktat ägg ska bli till många man ha en tupp och en höna Många kycklinguppfödare föder inte upp egna tuppar och hönor utan köper istället sina ägg från stora producenter.

Det gör inte vi på Reko. Vi har egna föräldradjur – tuppar och hönor som lägger äggen som blir Rekokycklingar. Föräldradjuren äter ekologiskt foder, har gott om utrymme att röra sig på och får gå utomhus 12 timmar om dagen.

Vi på Reko är helt ensamma i Sverige om att använda egna och ekologiska föräldradjur.

HUR VÄXER KYCKLINGARNA UPP?

Kycklingarna kommer till oss samma dag som de kläcks. De tas emot i ett varmt och mysigt välkomststall (ca 30 grader). Här har de nära till foder och vatten var de än befinner sig och de kan snabbt komma på plats i sitt nya hem.

Vi sorterar inte bort tuppkycklingar. Alla kycklingar som kläcks i våra stalla får leva ett naturligt och värdigt liv.

När kycklingarna varit i välkomststallet i ca 3 veckor är det dags att flytta över till ett större stall. Här finns en stor veranda med tak och en härlig rastgård på ca 20 000 kvadratmeter där de kan picka runt som de vill. I det större stallet lever kycklingarna i minst 7 veckor.

HUR LÄNGE FÅR KYCKLINGARNA GÅ UTOMHUS?

Våra kycklingar går gå utomhus upp till 12 timmar om dagen, varje dag så länge väder, vind och myndigheter tillåter. Mellan stallarna och de gröna ängsmarkerna finns takbeklädda verandor.

VARFÖR MÅR KYCKLINGARNA BÄTTRE AV ATT VARA UTE?

För oss är det en självklarhet att ge våra kycklingar ett så naturligt och värdigt liv som bara möjligt. Vi ser hur våra kycklingar springer ut på ängsmarkerna så fort gardinen rullar upp på morgonen. Om vädret är fint stannar de ute resten av dagen tills solen går ner.

Utomhus kan kycklingarna röra sig över stora ytor, sprätta i jorden och picka efter insekter, maskar och flugor att äta. Det är en del av kycklingarnas naturliga beteende och det vill vi stimulera.
Eftersom kycklingar är hierarkiska djur med en tydlig rangordningfinns det gott om buskar, stubbar och höbalar som de kan kättra på.

HUR ÄR DET MED GMO OCH ANTIBIOTIKA?

Våra kycklingar är KRAV-märkta, därför innehåller fodret inte några genmodifierade organismer eller produkter som är framställda från eller av GMO.

Vi är stolta över att våra kycklingar kommer från en robust, frisk och långsamtväxande ras. Eftersom de får ekologiskt foder och vistas utomhus behövs ingen medicinering i förebyggande eller tillväxtfrämjande syfte.
Skulle djuren bli sjuka beslutas i samråd med veterinär om hur de ska behandlas

VARFÖR SKA JAG KÖPA REKOKYCKLING?

Vi vill ge våra kycklingar ett så naturligt och värdig liv som bara möjligt.
Det är viktigt för att kycklingarna ska må bra, men det gör också underverk för smaken och kvaliteten på köttet.

Våra kycklingar växer långsamt och naturligt. En rekokyckling lever nästan dubbelt så länge som en industriell kyckling, i 56-70 dagar.

En Rekokyckling får äta ett ekologiskt och KRAV-certifierat foder som inte innehåller konstgjorda tillsatser och tillväxtpreparat.

När konventionell kycklingindustri låter upp till 40 kilo kyckling trängas på varje kvadratmeter, ger vi våra kycklingar mer utrymme att röra sig på genom att halvera mängden kyckling per kvadratmeter.

Dessutom får våra kycklingar gott om utrymme att röra sig utomhus, på en takförsedd veranda och stora gröna ängsmarker, där varje kyckling har fyra kvadratmeter för sig själv.

Kostnaden att föda upp Reko-kyckling är 3-4 gånger högre än för en industriellt producerad kyckling.

HUR ÄR DET MED CAMPYLOBAKTER?

Campylobakter är en jordbakterie. Den kan förekomma på flera olika råvaror och animaliska produkter som har varit i kontakt med jord, såsom grönskaker, bär och kyckling.

Bakterien finns naturligt i kycklingarnas tarmar, men det är ingenting som de mår dåligt av. Om kycklingen har med sig campylobacter med sig hem till dig som konsument, beror det på kontaminering.

Vi på Reko jobbar aktivt med att minimera riskerna för spridning av Campylobacter. Framförallt använder vi oss av ett småskaligt slakteri med fokus på manuell hantering.

Eftersom vi hanterar kycklingen för hand minimerar vi risken för att bakterierna sprider sig från tarm till kött.

Var noggrann med hygienen när du tillagar kycklingen, så behöver du inte oroa dig. Kycklingen ska alltid genomstekas till minst 70 grader. Se också till att diska dina verktyg noggrant!

VAD INNEBÄR KRAV-CERTIFIERINGEN?

KRAV-märket visar att Rekokycklingen är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Vi på Reko är KRAV-certifierade i alla led av produktionen. För oss är inte det bara en kvalitetssäkring, utan en trygghet för dig!

För att få en KRAV-märkning krävs följande:
– 4 kvadratmeter utevistelse per kyckling
– Kycklingar, höns och tuppar får ekologiskt och KRAV-certifierat foder.
– Låg beläggning i våra stallar. Det ska finnas gott om utrymme för kycklingarna att röra sig på.
– Krav på att föda upp små flockar för att säkerställa att alla kycklingar har det bra och får leva naturligt.
– Krav på att Kycklingarna ska leva ett långt liv naturligt liv och få växa i sin egen takt.

HUR GÅR SLAKTEN TILL?

Vi använder ett mindre familjeägt slakteri där allting genomsyras av manuell hantering. Varje kyckling hanteras med två händer både när de plockas från stallet till slakteriet och på slakteriet.

Varje kyckling stödjs med två händer fram till bedövningen som sker genom att huvudet doppas i strömförande vatten. Bedövning är ett krav enligt djurskyddslagen och gör djuret medvetslöst innan avblodningen. Strömförande vatten är en godkänd bedövningsmetod för fjäderfä och den första halvtimmen kontrolleras denna procedur av en veterinär som är anställd av Livsmedelsverket.

När kycklingarna är medvetslösa/bedövade avlivas de manuellt med ett stick i halsen. Den manuella hanteringen säkerställer att ingen slinker emellan utan att ha blivit bedövad och att alla avlivas på ett korrekt sätt.

Vi är stolta och glada över hur våra kycklingar hanteras och det känns tryggt att samarbeta med ett slakteri som slaktat KRAV-kyckling under många år. Det finns en stor yrkesstolthet och allt sköts med stor noggrannhet.

HUR TRANSPORTERAS KYCKLINGARNA TILL SLAKTERIET?

Kycklingarna transporteras i transportlådor som är designade för just kycklingtransport, antalet djur per låda anpassas efter rådande utomhusklimat. Lådorna placeras på lastbilar med naturlig ventilation som är godkända för djurtransport. Chaufförerna har även genomgått en av Jordbruksverket godkänd utbildning för att få transportera djur.

HALAL-SLAKTAR REKO SINA KYCKLINGAR?

Det korta svaret är: Nej, vi på Reko halal-slaktar inte några kycklingar.

Det lite längre svaret är: Nej, vi halal-slaktar inte några kycklingar på vårt slakteri. För att en slakt ska räknas Halal krävs det att en muslimsk slaktare ber en bön över djuret. Sedan vänds kroppen mot Mecka innan djuret avlivas.

Det förekommer rykten om att man inom Islam inte bedövar djuren innan de slaktas. Det är fel. Alla djur som slaktas i Sverige måste bedövas innan de slaktas. Samma sak gäller med Halal-slaktat kött. Majoriteten av det halalslaktade kött som säljs i Sverige slaktas på Scans fabriker.

Religiös slakt som inte använder bedövning är inte tillåtet i Sverige, som t.ex Kosherslakt.

VARFÖR VÄLJER KOCKAR EKOLOGISK?

”Det är såhär kyckling smakade när jag var liten. Jag får en Aha-känsla när jag hugger in i en Rekokyckling. Som kock tycker jag att när en kyckling smakar som kyckling ska, då kommer man långt.”– Andreas Lindén.

Utöver den etiska aspekten och att de ofta vill stödja en hållbar produktion brukar vi få höra:

”Den smakar som kyckling ska smaka”
”Köttet är saftigt”
”Härlig konsistens”
”Mycket struktur”

BEHÖVER JAG OROA MIG FÖR SALMONELLA?

Det finns ingenting som tyder på att ekologiskt uppfödd kyckling drabbas av salmonella i större utsträckning än konventionellt uppfödd.

Tack vare den Svenska modellen, med hårda krav på regelbundna tester hos såväl gårdar och slakterier, är salmonella i stort sett utrotad i Sverige. 4% av befolkningen blir smittade varje år, majoriteten blir smittade under semesterresor i Asien.

Våra kycklingar testas kontinuerligt mot salmonella och risken för att en salmonellasmittad kyckling skulle komma ut i butik är mycket liten